Co je ekologické (nebo též organické) zemědělství?
V poslední době došlo k velkému boomu v zahradnictví. Zahradníci pěstují nejen trávník, ale chtějí se ve volném čase věnovat také pěstování zdravých plodin. Díky ekologickému zemědělství lze dosáhnout dobrých výnosů, zcela vyloučit používání pesticidů a snížit náklady na pracovní sílu. V tomto článku se budeme zabývat principy ekologického zemědělství.
Co je ekologické (nebo též organické) zemědělství?
V moderním zemědělství se používají nejrůznější umělé přípravky, jako jsou pesticidy nebo preparáty pro hloubkové zpracování půdy. Ty umožňují dosáhnout vysokých výnosů, ale jsou škodlivé pro půdu. V důsledku toho se v posledních desetiletích znatelně snížila přirozená úrodnost půdy. Půda je poškozená a:
· přestal v ní fungovat přirozený koloběh látek,
· obsah hub, prvoků a půdních mikroorganismů se v ní rapidně snížil.
Ekologické zemědělství nabízí návrat k počátkům – do období, kdy úrodnost půdy byla ovlivňována pouze přirozenou interakcí mezi zvířaty, vegetací, organickým odpadem a přírodními klimatickými podmínkami. Člověk obdělávající půdu by měl působit jako pomocník a používat pouze ty zdroje, které poskytuje příroda.
Zásady, na kterých je založeno ekologické zemědělství:
· Nekopej! Země je živý organismus nezbytný pro život ostatních živých organismů. Čím intenzivněji se zpracovává (okopávání, kypření, chemická hnojiva atd.), tím více úsilí a prostředků je postupem času potřeba k udržení přijatelné úrovně její úrodnosti. Ekologické zemědělství umožňuje získat každý rok stabilně rostoucí výnosy s vynaložením minimálních zdrojů.
· Mulčování je základní metoda, jak lze zlepšit úrodnost půdy. Jako mulč se používá spadané listí, plevel, seno a piliny. Pečlivým pokrytím záhonů mulčovací vrstvou je možné ochránit černozem před erozí, ztrátou vlhkosti a chladem.
· Hnojení se provádí pouze organickými látkami, které půdu neničí a přispívají k důležité činnosti prospěšných hub a mikrobů v půdě obsažených. Tyto organismy zpracovávají organickou hmotu, brání množení patogenních bakterií a postupně zvyšují množství přírodního humusu.